ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 

ΠΡΟΟΙΜΙΟ: Το προοίμιο της ιστοσελίδας προϊδεάζει για το θεωρητικό κέντρο που διαπραγματεύεται η ιστοσελίδα, σχετικά με τα ζητήματα της εξατομίκευσης. Αν εξατομίκευση είναι το άτομο να είναι ο γνήσιος εαυτός του, ο οποίος υπαγορεύεται από το φυσικό πυρήνα του, τότε θεωρητικά αυτό στοιχειοθετείται κυρίως και όχι μόνο, από τη θεωρητική προσέγγιση του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, όπως περιγράφεται στο προοίμιο της ιστοσελίδας. 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η εισαγωγή με συμβολικό τρόπο μας προϊδεάζει για το χρόνο και τον τρόπο που η εξατομίκευση μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ο χρόνος είναι σχετικός και η εξατομίκευση ως κατάκτηση  χρειάζεται υπομονή και ψυχικό σθένος, καθώς επίσης χρειάζεται ελπίδα και αισιοδοξία «Παραδοσιακό, Μικρά Ασία – Ιωνία». Ο τρόπος που επιτυγχάνεται η εξατομίκευση είναι η ανατροπή των προσωπικών μας δεδομένων, η οποία θα φέρει την αλλαγή σε προσωπικό επίπεδο. Οι αλλαγές καμιά φορά χρειάζεται να είναι ριζικές, ακόμη κι όταν μιλάμε για τον ίδιο μας τον εαυτό, καθώς η ατομική εξέλιξη προϋποθέτει τον επαναπροσδιορισμό και την αναθεώρηση της σκέψης και της στάσης ζωής. Ο ποιητής συμβολικά λέει: «Αλλάξτε μου το χέρι»,  (Οδυσσέας Ελύτης, ΤΑ ΟΣΑ Η ΜΟΙΡΑ ΜΟΥ ΓΡΑΨΕ).  

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Στον πρόλογο  μέσα από το κείμενο «Το Τραπέζι του Νου και της Καρδιάς μας», δίνεται έμφαση στη συνεργασία με τους άλλους. Η συνεργασία ξεκινάει από τη δυνατότητά μας να μπορούμε πρωτ’ απ’ όλα να συνεργαζόμαστε στα μικρά και στα καθημερινά και μέσα από τις καθημερινές και απλές διεργασίες να μπορούμε να συνδεόμαστε  «αληθινά». Η συνεργασία δηλαδή, για να είναι αποτελεσματική προϋποθέτει πιο ώριμους ανθρώπους, που συνδέονται και αλληλεπιδρούν με τους άλλους.

ΑΣ ΣΥΝΟΨΙΣΟΥΜΕ

Το προοίμιο, η εισαγωγή και ο πρόλογος συνοψίζονται στην εξής άποψη για την ψυχική υγεία και την ύπαρξη:  Η εξατομίκευση, ή αλλιώς ο γνήσιος εαυτός, είναι ο δρόμος, που οδηγεί στην ψυχική υγεία και στην ψυχική ισορροπία, όχι μέσα από την απομόνωση και την απομάκρυνση από την κοινωνία, αλλά μέσα από τη συνεργασία με τους άλλους ανθρώπους. 

ΚΕΙΜΕΝΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: Τα κείμενα «Αυτοσαρκασμός μια ανώτερη μαστοριά» και το κείμενο «Το παλαιοπωλείο της ψυχής μας», έχουν γραφτεί για την εξατομίκευση, η οποία αφορά  τη δυνατότητα του ανθρώπου να μπορεί να είναι ο γνήσιος, ο αυθεντικός εαυτός του. Το πρώτο κείμενο αναφέρεται σε μία φυσική άμυνα του ανθρώπου, όπως είναι το χιούμορ, που σύμφωνα με το Φρόυντ, είναι ακίνδυνη και υγιής. Ο αυτοσαρκασμός είναι μια πιο εξελιγμένη μορφή του χιούμορ κι αφού είναι έκφραση του χιούμορ είναι έκφραση και φυσικής ψυχικής ισορροπίας.  Σε αυτήν την ιστοσελίδα κάθε φυσική άμυνα του ψυχισμού, που ενισχύει με φυσικό τρόπο το ψυχικό αμυντικό σύστημα και επιδρά αναζωογονητικά και προωθητικά στην ψυχική υγεία και στην ψυχική ισορροπία, θα περιγράφεται και θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, γιατί πάνω απ’ όλα εξατομίκευση σημαίνει φυσική ισορροπία. Το δεύτερο κείμενο αφορά την οδύνη που περνά ένα άτομο, όταν προσπαθεί να προχωρήσει ατομικά μέσα από το δύσκολο δρόμο της αυτογνωσίας και της εσωτερικής ψυχικής διεργασίας. 

Τα κείμενα «Τα παιδιά των αστεριών θα φέρουν στην καρδιά μας τα Χριστούγεννα» και  «Η άνοιξη κατοικεί μέσα μας», έχουν γραφτεί, για να ενισχύσουν τη συνεργασία και τις συλλογικές αρχές μέσα από τη διαπολιτισμικότητα, την καινοτομία και τις νέες ιδέες. Ο σεβασμός στους άλλους πολιτισμούς ενισχύει την εξατομίκευση, καθώς το άτομο διευρύνεται πνευματικά και εμβαθύνει συναισθηματικά, αφού κατανοεί, συναισθάνεται και συμμερίζεται πέρα από το απόλυτο πλαίσιό του άλλους ανθρώπους με άλλη κουλτούρα. Επιπλέον, το εξατομικευμένο άτομο είναι διαφοροποιημένο από στερεότυπες αντιλήψεις  και επομένως διαφορετικό. Διαφορετικότητα και καινοτομία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Η καινοτομία, ωστόσο, απευθύνεται στους άλλους, γι’ αυτό το άτομο που καινοτομεί εξατομικεύεται από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη πλευρά  αλληλεπιδρά  με την κοινωνία του.  

Το κείμενο «Μια μικρή αφιέρωση στο μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Παλαιολόγο Θεολόγου», έχει γραφτεί πρώτα  απ’ όλα για να αποδοθεί φόρος τιμής στο μεγάλο Έλληνα ζωγράφο, έτσι όπως προσωπικά αισθάνομαι για το δημιουργό, αλλά και για να δειχθεί με έναν πιο συγκεκριμένο τρόπο τι σημαίνει εσωτερική μεταμόρφωση, έτσι όπως βιωματικά εκφράζεται από τον Παλαιολόγο Θεολόγου.  Πως το άτομο και η κοινωνία συναντιούνται μέσα από το ζωντανό ψυχικό βίωμα;