Κείμενα για την Ψυχική Υγεία & την Ύπαρξη > ΨΥΧΗ ΑΠΟ ΜΗΤΕΡΑ

12/05/2018
ΨΥΧΗ ΑΠΟ ΜΗΤΕΡΑ

ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

Δεν το χωράει ο νους μας, αλλά ναι είναι πραγματικότητα, είναι μία αλήθεια της ύπαρξης, μία αδιαμφισβήτητη αλήθεια, χωρίς διιστάμενες απόψεις, χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς ανάγκη αναζήτησης, καθώς πρόκειται για μια αλήθεια χειροπιαστή, με σαφήνεια, με  αντικειμενική πραγματικότητα, καθώς πρόκειται για μια αλήθεια του είδους, του πνεύματος, της διάνοιας, του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού κόσμου. Ναι, είναι αλήθεια η αλήθεια της αληθινής ύπαρξης, αυτής που έχει ψυχή και σώμα,  που γεννιέται και πεθαίνει, διανύοντας την αιωνιότητα μέσα από τον  επαναλαμβανόμενο κύκλο ζωής.

 Ναι, είναι αλήθεια, η μητέρα είναι φτιαγμένη από ανθρώπινο υλικό. Έχει σάρκα, έχει ψυχή, έχει σκέψεις, βιώματα, εμπειρίες, έχει ανάγκες, έχει ανεπάρκειες κι αδυναμίες, έχει συναισθήματα και ναι κάνει και λάθη. Επίσης, επειδή είναι φτιαγμένη από ανθρώπινο υλικό, αρρωσταίνει. Μπορεί να είναι «ξεδιάντροπο» μια μητέρα να αρρωσταίνει, αλλά «δυστυχώς», είναι φτιαγμένη από ανθρώπινο υλικό, κι αφού δεν είναι «εξωπραγματική», με υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά γήινη και ανάλογη του ανθρώπινου υλικού της, αρρωσταίνει. Πολύ κρίμα για την «ιδανική» μητέρα, που προσδοκεί η κοινωνία, να αρρωσταίνει, αλλά με ποιο τρόπο να το «διορθώσουμε» αυτό; Να απευθυνθούμε στο Σύμπαν ή στο Θεό να αναδιαμορφώσει τη σύσταση του ανθρώπινου υλικού της μητέρας, προκειμένου να μην αρρωσταίνει;

Ας σκεφτούμε ελεύθερα πέρα από το όρια της «στενότητας» του νου και της γνώσης κι ας υποθέσουμε ότι  αφήνουμε τις σκέψεις να τρέξουν γύρω από αυτό που περιγράφει τη λέξη μητέρα. Ας υποθέσουμε ότι επιθυμούμε να προσδιορίσουμε τη μητέρα μέσα από θετικές έννοιες και συμπεριφορές, που μας έρχονται στο μυαλό αυθόρμητα. Είναι πολύ πιθανό σε μια τέτοια περίπτωση  να ξεπηδήσουν από μέσα μας ψυχικές καταστάσεις ή συναισθήματα και συμπεριφορές που σχετίζονται με μια μητέρα, η οποία διέπεται από αγάπη, στοργή, τρυφερότητα, καλοσύνη, κατανόηση, υπομονή, αυταπάρνηση, υποστήριξη,  κι άλλες σχετικές έννοιες, που περιγράφουν μία μητέρα ιδανική με απόλυτη ηρεμία και ισορροπία. 

Αν προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε σε όλες τις παραπάνω έννοιες, που περιγράφουν συνειρμικά μια μητέρα και που εν δυνάμει κατακλύζουν το είναι μας, όταν ενδοσκοπήσουμε στο συμβολισμό της μητρότητας, τότε δε θα εκπλαγούμε, αν  αντιληφθούμε ότι η μητέρα εσωτερικεύεται, ως προς τη θετική της διάσταση, όχι ως ένα άτομο που υπόκειται στις αρχές και τους νόμους της ανθρώπινης υπόστασης, αλλά ως ένα καλό αντικείμενο. Η μητέρα χρειάζεται να είναι «καλή», δηλαδή να αγαπάει, όχι να μάθει να αγαπάει, να είναι ισορροπημένη, όχι να μάθει να είναι ισορροπημένη, να έχει υπομονή, όχι να μάθει να έχει υπομονή. Βεβαίως το πώς εσωτερικεύεται το κάθε τι και μέσα από ποιους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες αφομοιώνεται, είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο δε θα το ανοίξουμε τώρα. 

Μια μητέρα, συνεχίζοντας, αυτόματα αγαπάει, αυτόματα έχει στοργή, αυτόματα έχει υπομονή, αυτόματα έχει κατανόηση, αυτόματα κατακτά τις ισορροπίες της, δηλαδή γεννάει κι αυτόματα γίνεται ισορροπημένη μητέρα; Ας μη γινόμαστε «παρακμιακοί» στη σκέψη μας, κι ας προσπαθήσουμε πρωτίστως να επικαλεστούμε την κοινή λογική. Δευτερευόντως, ας προσπαθήσουμε να στοχαστούμε τη βαρύτητα και την ισχύ της ύπαρξης, ως προς τη δυναμική, που  έχει να εξελίσσεται, προκειμένου να κατανοήσουμε την απλούστερη αρχή κάθε ζώντος οργανισμού του ανθρώπινου είδους, που έχει να κάνει με την ψυχολογική  ωρίμανση και την προσωπική ανάπτυξη. Η όχι; Μήπως είναι παράλογο, παράφορο ή υπερβολικό να έχουμε την πεποίθηση ότι η μητέρα υπόκειται στις αρχές του ανθρώπινου είδους λόγω του ότι είναι φτιαγμένη από ανθρώπινο υλικό; 

Ας μην πούμε κάτι άλλο! Όλοι καταλαβαίνουμε κι επειδή κάνουμε μια προσπάθεια να σκεφτούμε, κατανοούμε ότι η μητέρα και κάθε μητέρα έχει να παλέψει με τη δυνατότητά της να μπορεί να προχωράει σαν άνθρωπος ή όχι και πιο συγκεκριμένα με τη δυνατότητά της να ωριμάζει ή όχι. Αυτό θα συμβάλλει  στην ανατροφή των παιδιών της. Προφανώς όσο πιο ώριμη είναι τόσο πιο «ποιοτικά» θα αποδίδει σαν μητέρα. Ασφαλώς η ψυχολογική ωρίμανση είναι μία ψυχική κατάσταση, όπου αντανακλά την κοινωνία, την παιδεία την οικονομική κατάσταση, τις συνθήκες, τη συγκυρία, την ψυχική υγεία,   και τη δυνατότητα του ανθρώπου να μπορεί να σκέφτεται. 

 Η μήπως όχι;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΑΝΑ

Στίχοι: Κώστας  Βίρβος
Μουσική: Χρήστος Λεοντής
Ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου
Δημοσιεύτηκε 2 Σεπ. 2012