Κείμενα για την Ψυχική Υγεία & την Ύπαρξη > Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ

08/03/2018
Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η ιστοσελίδα αυτή για την Ημέρα της Γυναίκας αναδεικνύει Νέες Γυναίκες Δημιουργούς. Τα κριτήρια της επιλογής είναι το ταλέντο, το καινοτόμο πνεύμα και αυτή η αίσθηση ταυτότητας, που με πολύ ιδιαίτερο και προσωπικό ύφος περιγράφει τις Γυναίκες Δημιουργούς. Αξίζει να σημειωθεί  ότι η καινοτομία στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, προσδιορίζεται με ψυχικούς όρους, τους οποίους και θα δούμε, όταν έρθει η ώρα πιο προσεχτικά και σε κάποιο ειδικά διαμορφωμένο κείμενο. Συνεχίζοντας, η Βιρτζίνια Γουλφ στο κλασικό δοκίμιο «Ένα Δικό σου Δωμάτιο»  αναφέρει: «Οι γυναίκες κάθονται μέσα εκατομμύρια χρόνια, έτσι που έχουν διαβρωθεί ακόμα και οι τοίχοι από τη δημιουργική τους δύναμη, μια δύναμη που έχει τόσο ποτίσει τα τούβλα και τη λάσπη, που θα πρέπει να θέλει χαλινάρι μπροστά στην πένα και στο πινέλο, στο εμπόριο και την πολιτική. Αυτή όμως η δημιουργική δύναμη διαφέρει πολύ από τη δύναμη των ανδρών. Πρέπει να συμπεράνει κανείς πως θα ήταν φοβερό κρίμα, αν παρεμποδιζόταν ή πήγαινε χαμένη, γιατί αποκτήθηκε με την πιο αυστηρή πειθαρχία αιώνων ολόκληρων και δεν υπάρχει τίποτα να μπορεί να την αντικαταστήσει. Θα ήταν φοβερό κρίμα, αν οι γυναίκες έγραφαν σαν τους άντρες ή ακόμη κι αν έμοιαζαν με τους άντρες…». 

Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε ψυχολογικά το παραπάνω απόσπασμα θα επιμείνουμε σε αυτό που η εξατομίκευση ενσαρκώνει. Θα επιμείνουμε σε όλα τα στοιχεία της ταυτότητας, που βιώνονται ως γνήσια και ενισχύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εαυτού, που ωριμάζει. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η ταυτότητα φύλου. Οι γυναίκες προσδιοριζόμενες από την ταυτότητα φύλου επεξεργάζονται διαφορετικά τον εσωτερικό τους κόσμο, αλλά και την εξωτερική πραγματικότητα και για το λόγο αυτό εκφράζονται με το δικό τους προσωπικό ύφος μέσα από τις δικές τους προσλαμβάνουσες, αλλά και τις  εσωτερικές τους διεργασίες. Αυτό σημαίνει ότι η μορφή και το περιεχόμενο της δημιουργικής τους δραστηριότητας, έχει την προσωπική τους σφραγίδα και ως προς τον τρόπο έκφρασης και ως προς τον τρόπο σκέψης. 

Τώρα γιατί αυτό να αποτελεί ένα ζήτημα για συζήτηση; Οι γυναίκες κάθονται μέσα εκατομμύρια χρόνια, κάτι που δείχνει ότι το κενό της ιστορικής τους παρουσίας, σε ένα επίπεδο δημιουργικότητας και επιτευγμάτων είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα συσσωρευμένο πάθος που ακόμη δεν έχει βρει την πλήρη έκφρασή του.  Μία διάσταση που ενισχύει την παρουσία των γυναικών μέσα στην κοινωνία είναι η δημιουργικότητα. Στο σημείο αυτό θα μπορούσαμε να δώσουμε πολλές εξηγήσεις, που ασφαλώς δεν ερμηνεύουν το ζήτημα επαρκώς, οι οποίες έχουν να κάνουν με την καινοτομία στις γυναίκες. Γιατί άραγε είναι το «σύνηθες» να συναντάμε στις γυναίκες την καινοτομία; Ας δούμε τις υφάντρες, τις γυναίκες που πλέκουν, που κεντούν, που μέσα από έμπνευση και πολύ μεράκι συνεχώς εξελίσσουν την τέχνη τους,  ας δούμε τις γυναίκες μουσουργούς, τις γυναίκες τραγουδοποιούς, τις ποιήτριες.   Αυτό βέβαια, δηλαδή το γεγονός ότι «η καινοτομία είναι γένους θηλυκού» δε θα το επεξεργαστούμε προς το παρόν, ωστόσο, χρειάζεται να ζυμωθεί με τη σκέψη μας μέχρι να ερμηνευθεί. 

Ολοκληρώνοντας, ας ευχηθούμε  οι γυναίκες να μπορέσουμε να βρούμε τον εαυτό μας και να κατανοήσουμε «το αληθινό» νόημα της χειραφέτησης, που συνίσταται στη δυνατότητά μας να μπορούμε να εξατομικευόμαστε, δηλαδή  να ωριμάζουμε. Έχει μεγάλη σημασία από άποψη ψυχοφιλοσοφική, αλλά και κοινωνικοοικονομική να πάρουμε την ευθύνη μας για μας  και τον κόσμο, στον οποίο έχει μία βαθύτατη υπαρξιακή αξία ατομικά και κοινωνικά να συμμετέχουμε. Ένας από τους τρόπους που συμβάλει στην ανάπτυξη της ατομικότητάς μας, αλλά και στην εποικοδομητική συμμετοχή μας κοινωνικά είναι η δημιουργικότητα.

Τέλος, οι γυναίκες μπορεί να κάθονται μέσα εκατομμύρια χρόνια, κάτι που σαν απουσία ιστορικά «σκιάζει τους αιώνες», ωστόσο, δε θα πάψουν ποτέ να είναι η γη αυτού του κόσμου, καθώς είναι μια δεχτική μήτρα, που έχει τη ζωή μέσα της. Από αυτή τη δεχτική μήτρα εκπηγάζει ότι πιο δημιουργικό, ότι πιο καινοτόμο!!! Ας ακούσουμε τι λέει ο Χαλίλ Γκιμπράν για τη γη, στο βιβλίο του «Σκέψεις και Διαλογισμοί»,  κάτι που συμβολικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι εκφράζει τις γυναίκες και σε αυτήν τη ζωή και στους αιώνες που πέρασαν, αλλά δε χάθηκαν, γιατί η μητέρα γη ξέρει να γεννά, να ανθίζει και να καρπίζει. 

    Άκουσα την Αιωνιότητα να μιλά μέσ’  από την παλίρροιά σου και τους αιώνες ν’ αντηχούν τα τραγούδια σου ανάμεσα στους λόφους σου.

    Άκουσα τη ζωή να καλεί τη ζωή στα βουνοπεράσματά σου και στις βουνοπλαγιές σου. 

    Εσύ είσαι το στόμα και τα χείλη της Αιωνιότητας, οι χορδές και τα δάχτυλα του Χρόνου, το μυστήριο κι η απάντηση της Ζωής. 

                  ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ


Δημοσιεύτηκε 3 Μαρτίου 2016


Δημοσιεύτηκε 3 Μαρτίου 2016


Δημοσιεύτηκε 3 Μαρτίου 2016


Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή
Μουσική: Μιχάλης Καπούλας
Ερμηνεύει η Πέννυ Μπαλτατζή
Δημοσιεύτηκε 12 Ιανουαρίου 2018


Στίχοι-Μουσική: Πέννυ Μπαλτατζή
Ερμηνεύει η Πέννυ Μπαλτατζή 
Δημοσιεύτηκε 4 Μαΐου 2017 


Δημοσιεύτηκε 20 Σεπτεμβρίου